Rozšířené menu

Zobrazit menu

RunCzech bojuje proti dětské obezitě i problémy s psychikou. Startuje 25. ročník Juniorského maratonu.

Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé České republiky startuje semifinálovými koly už 4. dubna v Pardubicích, postupně se poběží ve všech krajských městech a v Praze. Nejrychlejší školy pak postoupí do mezinárodního finále, které se koná 7. května, tedy v den slavného Prague International Marathonu. Neziskový projekt má za cíl propagovat zdravý životní styl a motivovat studenty k pohybu a sportu. „Data o nárůstu nadváhy a obezity u dětí jsou podle odborníků alarmující, s problémy se potýká už víc než čtvrtina dětí. Jsme přesvědčeni, že společně dokážeme rozhýbat českou mládež, vzbudit větší zájem o sport, o běh a zdravý životní styl a podpořit i mentální zdraví dětí,“ říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Juniorský maraton je štafetový závod určený pro střední školy. Družstvo složené z deseti studentů společnými silami překonává maratonskou trať (42,125 km), přičemž alespoň tři z nich musí být dívky. Každý student zaběhne svůj úsek, tedy 4,2 km. Registrovat se může každá střední škola z České republiky až den před samotným závodem. Účast je zdarma (www.runczech.com/jmc).

Jenom v loňském roce se do semifinálových kol Juniorského maratonu zapojilo 179 týmů, tedy 1790 studentů a také 28 učitelských štafet. Za dosavadních 24 ročníků se celorepublikové akce, jejíž formát je světově unikátní, zúčastnilo přes 34 000 mladých běžců.

Součástí doprovodného programu Juniorského maratonu je také "Psycho Lounge" stánek, v němž nezisková organizace Dělej co tě baví připravila speciální chillout zónu. Studenti v ní mohou načerpat fyzické i psychické síly. Zároveň získají informace a užitečné kontakty, na koho se v daném kraji obrátit v případě tíživé životní situace. „Běh a sport pomáhá přijít na pozitivní myšlenky, vyčistit si hlavu, a je tak trochu součást duševní hygieny. Navíc přispívá k aktivnímu životu a umožňuje lidem bez rozdílu věku sdílet radost z pohybu. Evropská unie sport dlouhodobě podporuje a v posledním roce se zaměřila také na podporu duševního zdraví,“ říká Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice, která je titulárním patronem akce.

Oficiální partneři

Oficiální mediální partneři