Rozšířené menu

Jeden za všechny, všichni za běh. Volkswagen Maraton Praha přinese unikátní bodový systém

Už 8. května si běžci vyzkouší zcela nové pojetí závodu. Volkswagen Maraton Praha se totiž kompletně poběží historicky poprvé v rámci Battle of the Teams, výsledky se vyhlásí až s posledním závodníkem na after party v hotelu Hilton. Klíčové body se získávají pomocí bodového systému z RunCzech běžecké ligy, který je založen na stávajících tabulkách světové atletiky. Každý ze šesti týmů bude mít čtyři elitní profesionály a zbytek doplní tisíce nadšenců. „Systém, který jsme vymysleli, je přelomový a poutá pozornost atletického světa. Z královského individuálního závodu jsme udělali týmový sport a důležitý bude zaběhnutý čas každého účastníka,“ prohlásil Carlo Capalbo, ředitel RunCzech.

Všichni běžci, kteří se registrovali na Volkswagen Maraton Praha, mají možnost se Battle of the Teams účastnit. Přihlásit se do jednoho z šesti týmů mohou zcela zdarma, a to prostřednictvím e-mailu, který jim přijde na jejich e-mailovou adresu, kterou použili pro registraci na maraton. „Závod neskončí po doběhu těch nejlepších do cíle. Budeme pak sledovat výkony každých účastníků maratonu. Plánujeme s nimi dělat také rozhovory z tratě nebo po doběhu. Každý může přispět svým časem k vítězství svého týmu a částce na charitu,“ vysvětluje revoluční koncept Carlo Capalbo.

A jak se vše bude tedy počítat? V každém ze šesti týmů budou čtyři elitní atleti, kteří mohou dostat bonusové body za to, že závod zaběhnou za svůj osobní rekordní čas. Dále v týmu budou tzv. bench runners, kteří poběží paralelně se čtyřmi elitními běžci a jejich čas se bude počítat pouze v případě, že některý ze čtyř prvních závodníků nedoběhne do cíle. Celkově se počítají čtyři výsledky z elitní skupiny a o pátém výsledku rozhodují všichni běžci ALL RUNNERS. Z jednotlivých časů se udělá průměr a vydělí se počtem všech účastníků.

Každý účastník bude bodově ohodnocen na základě systému RunCzech běžecké ligy. Jedná se o metriku vlastní výroby, která zohledňuje pohlaví, věk a povolání. Nejvíce bodů pro svůj tým tedy přinese běžec, který se v jednotlivých kategorií umístí co nejvýše. Příklad? Třeba když někdo opanuje kategorii mužů do 40 let a bude nejrychlejší v rámci administrativních pracovníků. Nebo bankéřů, hasičů… „Každý výkon je ohodnocen body z RunCzech běžecké ligy, které vychází ze stávajících bodovacích tabulek World Athletics. Tím dostane závod zcela jinou dynamiku,“ dodal Carlo Capalbo o Battle of the Teams.

Prvním týmem je Team Volkswagen, který povede Zuzana Hejnová, dále Team ČEZ Group s Barborou Strýcovou, Team Mattoni s kapitánem Jiřím Prskavcem, Team Birell s Jiřím Ježkem, Team Adidas Runners s kapitánskou Barborou Votíkovou a posledním týmem je Team Generali Česká pojišťovna s Michalem Šlesingrem. Každý z týmů podpoří jednu z charit, mezi kterými jsou Plešouni, Nadační fond Pink Bubble, Nadace Partnerství, Cesta za snem, Jahoda, nebo Nadace Leontinka.

Oficiální partneři

Oficiální mediální partneři